THE ASYA Üniversiteler Sıralamaları 2022 açıklandı
02.06.2022 / Sıralamalar

Times Higher Education (THE) 2013 yılından bu yana, dünya üniversite sıralamalarındaki göstergeleri kullanarak (öğretim kalitesi, araştırma, yayın ve alıntılar, sanayi geliri ve uluslararası görünürlük) Asya Üniversiteleri sıralaması yayınlıyor. 2021 yılında 30 ülkeden 551 üniversite değerlendirilirken, bu yıl 31 ülkeden 616 üniversite kapsama alındı.

Çin son üç yıldır THE Asia University Rankings’de birinci ve ikinci sıradaki üniversitelere ev sahipliği yapıyor. 2022 sonuçlarında en çok üniversite ile temsil edilen ülke ise Japonya oldu. Suudi Arabistan ise ilk 100’e giren üniversite sayısını dört üniversiteden altıya çıkardı.  

Türkiye genelinde bu yıl sıralamaya giren üniversite sayısı 43’den 54’e yükseldi. Bunun yanında 12 üniversite de “raportör” yani veri sağlayan ancak sıralama için uygunluk kriterlerini henüz karşılayamayan üniversiteler statüsüyle listelendi. 2016 yılından başlayarak sıralamaya dahil olan üniversitemiz 2020 yılından bu yana gerileme halinde. 2022 yılında da bu durum değişmedi ve Hacettepe Üniversitesi 188. sırada yer aldı. Bu sonuç değerlendirilirken dünyadan ve ülkemizden sıralamaya katılan üniversite sayısındaki artışın dikkate alınması da önemli.    



Üniversitelerin 2018-2019 akademik yılı verilerine göre değerlendirildiği THE Asia University Rankings sonuçlarına göre Hacettepe Üniversitesi’nin Türkiye’deki üniversiteler arasında geçtiğimiz yıl Sabancı, Koç ve Çankaya üniversitelerinin ardından yer aldığı 4. sıradan bu yıl 7. sıraya gerilediği görülüyor.



2022 performans özetine bakıldığında, Hacettepe Üniversitesi’nin bilimsel atıf etkisi kriteri açısından güçlü olduğu görülüyor. Eğitim, araştırma ve endüstri gelirlerinde de bir yükselme eğilimi kendini gösteriyor. Atıflar dikkate alındığında Hacettepe Üniversitesi’nin geçtiğimiz yıldaki başarısını sürdüremediği ve dünya sıralamasında 344’ten 577. sıraya düştüğü görülüyor (skor 73.7’den 61.1 puana gerilemiş durumda). Türkiye’deki üniversiteler arasındaysa Çankaya ve İstanbul Medeniyet üniversitelerinin ardından 3. sırada yer alıyor.