The Lancet'te yayınlanan ön bulgular, CoronaVac'ın güçlü bir antikor tepkisi ortaya çıkardığını gösteriyor. Türkiye'deki 10.000'den fazla gönüllü katılımcı arasında hiçbir ciddi yan etki veya ölüm bildirilmezken, ortaya çıkan yan etkilerin çoğunlukla hafif seyrettiği ve enjeksiyondan sonraki 7 gün içinde meydana geldiği görüldü.
14 Eylül 2020 ve 5 Ocak 2021 arasında yürütülen çalışma sırasında, 18 ila 59 yaş arasındaki 10.218 yetişkine, iki doz aşı (6.650) veya bir plasebo (3.568) uygulandı. Deneme, Türkiye'de 24 merkezde gerçekleştirildi ve katılımcıların yaş ortalaması 45 iken bunların 5,907'si (%58) erkeklerden meydana geldi.
1.400 katılımcıdan oluşan bir alt grupta aşı, katılımcıların %90'ında güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturdu.
Hiçbir ciddi yan etki gözlenmez ve çoğu yan etki (%90) hafif seyrederken, bunlar yorgunluk, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve kas ağrısı şeklinde kendini gösterdi.
Makalenin baş yazarı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Murat Akova, bulgulara ilişkin olarak şunları söyledi: “COVID-19 salgınını kontrol altına almak için dünyanın her bir doz güvenli ve etkili aşıya ihtiyacı var ve sonuçlarımız bu aşının da güvenli olduğuna dair önemli kanıtlar ortaya koyuyor. CoronaVac'ın avantajlarından biri, dondurulmasına gerek olmaması. Bu sayede taşınması ve dağıtılması oldukça kolay. Bazı ülkeler çok düşük sıcaklıklarda büyük miktarlarda aşı depolamak konusunda zorlanabileceğinden, bu küresel dağıtım için özellikle önemli olabilir.”
CoronaVac, inaktive edilmiş bir bütün virüs kullanır. İnsanlar aşıyı aldıklarında, bağışıklık sistemleri, onunla savaşmak için antikorlar üreterek virüsün zararsız formuna saldırır ve böylece bağışıklık kazanılır. Sinovac Life Sciences tarafından geliştirilen, 2-8°C'de saklanabilen ve taşınabilen aşı, 22 ülkede acil kullanım için onaylanmış durumda ve 2020'nin ortalarından bu yana Brezilya, Endonezya, Şili, ve Türkiye'de faz 3 deneme çalışmaları sürdürülüyor. Bu çalışmalarda, katılımcılara 14 gün arayla iki adet 3μg CoronaVac dozu uygulanmış durumda.
Araştırma makalesinin tam metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01429-X/fulltext