Dr. Gülşah Merve Kılınç'a Tübitak 3501 Desteği
05.05.2021 / Projeler
Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoinformatik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Gülşah Merve Kılınç'ın "Obezite ve Tip 2 Diyabet ile ilişkili genetik yapının Anadolu’da son 10.000 yıl içindeki değişim dinamiklerinin antik DNA ve popülasyon genetiği yaklaşımları ile incelenmesi" adlı projesi Tübitak 3501 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Önümüzdeki üç yıl devam edecek proje kapsamında obezite ve tip2 diyabet ile ilişkili genetik yapıyı şekillendiren evrimsel süreçler antik DNA ile zaman serisi veri üretilerek ileri biyoinformatik yaklaşımlarla analiz edilecek. Proje, Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Human-G Laboratuvarı ve ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü ile işbirliği içinde yürütülecek. Bu kapsamda projede, Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal danışman ve Dr. Öğr. Üyesi Füsun Özer, Öğretim Görevlisi Dr. Ezgi Altınışık, ve Biyoinformatik Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İdil Yet araştırmacı olarak yer alacak. Bir pilot çalışma teşkil edecek proje kapsamında binlerce yıl öncesinden günümüze uzanan Anadolu insan popülasyonları için antik DNA yakalama ve dizileme yaklaşımları kullanılarak obezite ve tip 2 diyabet ile ilişkili genetik yapının evrimi popülasyon genetiği yaklaşımları ile çalışılacak.