Doping Kontrol Merkezi’ne 2020’de de WADA Tescili
30.03.2020 / Eğitim

1989’DAN BU YANA…

Türkiye Doping Kontrol Merkezi (TDKM), Hacettepe Üniversitesi ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü arasında 1989 yılında yapılan protokol uyarınca Hacettepe Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Merkez, WADA kuralları gereğince tarafsız bir biçimde sürdürdüğü ve analiz sonuçlarını yetkili makamlara gizlilik ilkesine uygun ilettiği şu faaliyetleri yürütmektedir:

Doping analizleri: Yurt içindeki ve yurt dışındaki federasyonlardan ve spor kuruluşlarından gelen yarışma içi ve yarışma dışı sporcu idrar numunelerinin analizi.

Bağımlılık yapıcı maddelerin analizleri: Hastanelerin Psikiyatri bölümlerinde takip edilen raporlu hastaların analizleri.

Projeler, Araştırma Geliştirme: Beslenme ürünleri, enerji içecekleri gibi çeşitli gıda ürünlerinde ve ilaçlarda doping maddesi aranması ve analiz yöntemleri geliştirilmesi.

 

İLK AKREDİTASYON 2001’DE

TDKM, ilk kez 2001’de Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC’nin akreditasyon testlerini ve denetimlerini başarı ile geçmiştir. Ancak, dünyada doping kontrolü ile ilgili tüm faaliyetler, 2004 yılından itibaren Birinci Dünya Doping Konferansı’nda IOC içinden kurulan WADA’ya devredilmiştir.

 

WADA’nın akreditasyon için ISO 17025 akreditasyonunu şart koşması nedeniyle 2003 yılında İngiliz akreditasyon kuruluşu UKAS’tan ISO 17025 akreditasyonu alan Türkiye Doping Kontrol Merkezi’nin akreditasyonu WADA tarafından resmen onaylanmıştır. Sonraki yıllarda, WADA ve ISO 17025 re-akreditasyonları için her yıl denetim geçirilmiş ve denetimler sonucunda başarılı olunarak, akreditasyon yenilenerek sürdürülmüştür.

 

ATLET BİYOLOJİK PASAPORTU

Türkiye Doping Kontrol Merkezi, 2015 Mayıs ayından bu yana,  WADA’nın verdiği uluslararası doping laboratuvarları akreditasyon belgesi ile TÜRKAK’ın Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarları Yeterliliğine ilişkin verdiği TS EN ISO/IEC 17025 akreditasyon belgesine sahiptir.

 

Merkez, 2017 yılı Haziran ayından bu yana WADA’dan, kandan “Atlet Biyolojik Pasaportu” analizi yapma yetkisini de almıştır.