THE 2022 Sıralamaları Hakkında Kısa Değerlendirme
09.09.2021 / Sıralamalar

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), önceki yıllarda olduğu gibi üniversiteleri öğretim kalitesi, araştırma, yayın ve alıntılar, sanayi geliri ve uluslararası görünürlük kriterlerine göre sıralamaktadır. THE 2022 Dünya Üniversiteleri Sıralaması üniversitelerin 2018-2019 akademik yılı verileri değerlendirilerek gerçekleştirilmektedir. Hacettepe Üniversitesi geçtiğimiz yıl 2021 THE Dünya Üniversiteleri Sıralamasında 501-600 aralığında iken bu yerini koruyamayarak 2022 yılında 601-800 aralığına gerilemiştir.

THE sıralamalarında 2021 yılında 93 ülkeden 1526 üniversite sıralamada yer alırken, 2022 yılında 99 ülkeden 1662 üniversite sıralamaya dahil olmuştur. Ayrıca 452 üniversite daha “raportör” statüsüyle listelenmiş, yani veri sağlamış ancak sıralama için uygunluk kriterlerini karşılayamamıştır. Türkiye genelinde bu yıl sıralamaya girmeyi başaran üniversite sayısı 43’ten 54’e yükselirken Hacettepe Üniversitesi, Türkiye sıralamasında üç özel vakıf üniversitesinin ardından İ.D. Bilkent, İTÜ ve ODTÜ ile 3. sırada yer almayı başarmıştır. Türkiye’den sıralamaya giren üniversite sayısında artışın sürdüğü gözlenirken raportör olarak listelenen 12 Türk üniversitesi sıralamaya dahil olamamıştır.

THE 2022 Dünya Üniversiteleri Sıralamasında 601-800 aralığında sıralanan Hacettepe Üniversitesi’nin 2022 performans özetinde güçlü yönü bilimsel atıf etkisi kriteri, zayıf yönü ise özellikle uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi sayılarıyla ölçülen uluslararası görünüm kriteri olmuştur. Atıflar dikkate alındığında Hacettepe Üniversitesi geçtiğimiz yıldaki başarısını sürdürememiş, dünyada 344. sıradan 577. sıraya düşerken (skor 73.7’den 61.1 puana gerilemiştir), Türkiye’deki üniversiteler arasındaysa Çankaya ve İstanbul Medeniyet üniversitelerinin ardından 3. sırada yer almıştır. Eğitim dilinin birçok bölümümüzde Türkçe olması nedeniyle özellikle uluslararası öğretim üyesi sayısı ve öğrenci sayısında son yıllarda görülen düşüşün etkisiyle Uluslararasılaşma puanı (24.3) da gerilemeyi sürdürmüştür.

Atıf puanının artması, uluslararasılaşma ve diğer düşük sıralamaya neden olan Endüstri Gelirleri kriterlerinde ortaya çıkacak iyileşmeler, önümüzdeki yıllar için dünya sıralamasında Hacettepe Üniversitesi’nin ilk 500 içine girmesinin temel anahtarı olacaktır.