Doç. Dr. Emine Eren Koçak'a "Loreal Genç Bilim Kadını" Ödülü
09.04.2015 / Ödüller

L’Oréal Tüm Dünyada Bilim Kadınlarını Destekliyor. 2015 yılı Bilim Kadınları Ödülleri Sahiplerine Ulaştı

L’Oréal "Bilim Kadınları İçin" Programı ile kadınların bilime olan katkısına farkındalık yaratmak ve bilim kadınlarına dikkat çekerek toplumları bilinçlendirmek hedefleniyor. Proje ile olağanüstü kadın araştırmacılar tespit edilerek genç nesiller ile rol modellerin buluşturulması sağlanıyor. Bilim dünyasına destek olunması ve bilim insanlarının güçlendirilmesi de projenin amaçları arasında yer alıyor.

2015 yılı Bilim Kadınları Ödülleri kapsamında Koç Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ordu Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversiteleri’nden 6 Genç Bilim Kadının her biri başarılı araştırmaları ile L'Oréal Türkiye'den 15 Bin Dolar değerinde burs kazandı.

Yoğun ilgi gören ödül töreni, akademisyenler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 9 Nisan 2015 tarihinde gerçekleşti.

 

 

2015 yılında Bilim Gündemine Işık Tutan Kadınlar ve Projeleri:

“Yaşam Bilimleri” Dalında: Doç. Dr. Güneş Özhan / Dokuz Eylül Üniversitesi, Projesi Alzheimer üzerine:

Hücreler yaşamlarını sürdürebilmek için sürekli iletişim kurmak zorundadır. Bu proje ile beyinde iki tip sinyal yolağının birbirleri ile olan bağlantısının anlanması, böylece Alzheimer gibi hastalıkların mekanizmalarının anlaşılmasına ve hedeflenen tedavilerin geliştirilmesine katkı sağlanması.

Doç. Dr. Elif Fırat Karalar / Koç Üniversitesi, Projesi Lösemi üzerine:

Hücrelerin nasıl çalıştığını anlayabilirsek birçok farklı hastalık için etkili tedavi yöntemlerini geliştirmek mümkün olacağı noktasından hareketle lösemiye sebep olan hücresel ve moleküler bozuklukların belirlenmesi.

Doç. Dr. Emine Eren / Hacettepe Üniversitesi, Projesi Depresyon üzerine:

Depresyonun moleküler düzeyde daha iyi anlaşılması ve yeni antidepresan geliştirilmesi için çalışmalara yön verecek potansiyel hedeflerin belirlenmesi.

“Malzeme Bilimleri” alanında:

Doç. Dr. Filiz Kuralay / Ordu Üniversitesi, Projesi DNA hasarı üzerine:

Doğal ve çevresel faktörler etkisi ile DNA’da oluşan hasarların ve değişimlerin tespiti ile hasarın daha ciddi boyutlara gelmeden ve ciddi hastalıklara yol açmadan önceden önleminin alınmas

Yrd. Doç. Dr. Hümeyra Çağlayan / Abdullah Gül Üniversitesi, Projesi Biyolojik Sensörler üzerine:

Tıp, çevresel izleme ve savunma gibi pek çok konuda oldukça kritik bir öneme sahip sensörlerin daha geniş alanlarda, daha etkin bir şekilde kullanılmasının sağlanması

Doç. Dr. Bilge Baytekin / Bilkent Üniversitesi Projesi Çevre Kirliği ve Halk Sağlığı üzerine:

Çevreye ve sağlığa zararlı ‘kalıcı organik kirletici’ sınıfındaki kimyasal maddelerin yapısındaki bazı maddeleri mekanokimyasal yöntemle yok edilmesi ve sağlığa zararsız ürünlere dönüştürülmesi